Трускавецький вісник № 85 (1226) від 13 травня 2016 р.

 

Трускавецький вісник № 85 (1226) від 13 травня 2016 р.

13.05.2016



У номері: Жага до життя десантника Олександра Козачка; Запрошує суші-бар «Я і Ти»; Кулінарне шоу в Міротелі; Про вуличну управу в Дрогобичі; Тримаймося разом; Короткі новини регіону.

Короткі новини

У Дрогобичі триває міжнародна науково-практична конференція

У четвер, 12 травня, у Дрогобицькому педагогічному університеті ім. І. Франка відбулося відкриття міжнародної науково-практичної конференції «Моделювання соціально-економічних процесів: регіональні та галузеві аспекти». Про це інформує прес-служба Дрогобицької міської ради. Конференція відбувається на базі кафедри економічної кібернетики та інноватики педуніверситету. Вчені з України та Європи протягом двох днів обговорюватимуть результати наукових досліджень та проблеми моделювання соціально-економічного розвитку регіонів та забезпечення конкурентоспроможності галузей національної економіки.

У відкритті заходу міжнародного виміру взяв участь міський голова Тарас Кучма. Очільник міста привітав науковий десант, коротко охарактеризував історичну та сучасну самобутність Дрогобича. Урядник високо оцінив значення конференції, яка покликана виробити науковий алгоритм економічного та соціального розвитку у регіональному аспекті. Тарас Кучма відзначив, що для розвитку Дрогобича напрацювання конференції можуть мати прикладний характер. Зокрема, місто потребує інноваційних моделей освіти в освіті, медицині, екології.

Власна інформація

Нове обладнання може принести не лише користь

Нещодавно стало відомо, що на теренах комунального підприємства «Парк курортний» з`явилося нове обладнання – стаціонарний, електричний подрібнювач для дерева Олнова DP 660 – E. Нова техніка призначена для подрібнення відходів деревообробки, гілок, а також для прибирання лісопосадок, санітарних зон великих міст, парків, алей. Знадобиться вона також і для очищення узбіч доріг від чагарнику і невеликих дерев, в технологічну та паливну тріску.

Це устаткування було дуже очікуваним придбанням, позаяк вже довгий час місцеві сміттєзвалища відмовляються приймати відходи деревообробки з Трускавця, а палити їх заборонено законом. Тож звісно це дасть можливість з користю для міста здійснювати утилізацію деревини та гілок. Однак є речі, котрі бентежать мешканців нашого міста – масова вирубка зелених насаджень та незрозуміле «кронування» дерев, так би мовити «під нуль», котре спотворює крону дерева і робить із міських дерев страшні покручі. Такими темпами, та ще за наявності нового устаткування «під ніж» імовірно підуть ще більше зелених легінів міста. Тож можна було б потішитися новій покупці, якби не той факт, що вона можливо «посприяє» новій хвилі масштабної вирубки та недолугого кронування.

ТрускавецьІнфо

Два священики-капелани Самбірсько-Дрогобицької єпархії отримали знакові нагороди

11 травня у м. Києві під час 16-ї церемонії нагородження в Національному музеї історії України в Другій світовій війні 21 орден «Народний герой України» отримали бійці, волонтери, лікарі, журналіст і капелан – о. Тарас Коцюба, священик Самбірсько-Дрогобицької єпархії. Отець Тарас мав отримати нагороду два тижні тому, але в той час знаходився серед військових на передовій.

Як відомо, ордена виготовляються в невеликій ювелірній майстерні зі срібла, яке передають люди з усього світу. Робить їх київський ювелір Дмитро Щербаков. Придумав цю нагороду журналіст, колекціонер Андрій Боєчко. Орден під номером 1 напередодні церемонії передали в музей. У його посвідченні сказано, що ним нагороджується український народ.

Цього ж дня в м. Дрогобичі в храмі святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії військове командування частини А-1108 вручило нагороду Міністерства оборони України "За сприяння Збройним силам України" капелану волонтерів о. Ігорю Цмоканичу і волонтеру Роману Мисишину. У коментарі прес-службі єпархії о. Ігор сказав, що ця нагорода є визнанням молитви і праці усіх парафіян і священиків м. Дрогобича, які впродовж останніх років молитвою і пожертвами підтримують українських військових.

Прес-служба Самбірсько-Дрогобицької єпархії УГКЦ

У Дрогобичі фракція «Громадянська позиція» звинуватила мера у свавіллі

У Дрогобичі обнародувано заяву фракції політичної партії «Громадянська позиція» в Дрогобицькій міській раді, в якій звинувачують виконавчу гілку влади, очолювану міським головою Тарасом Кучмою, у бездіяльності і нефаховості. Про це  передає власкор IA ZIK.

«Хаотичні та непродумані кроки міського голови не на користь громади призводять до того, що в місті загострюється соціально-економічна ситуація, що ризикує перерости в пряме протистояння між владою та місцевою громадою, – йдеться у заяві. – В місті все частіше можна почути від пересічних містян про початок актів громадянської непокори.

Такому становищу сприяють прояви корупційних явищ, адмінресурсу, цензури, непрозорості в прийнятті кадрових рішень, які призвели до того, що рівень довіри до дрогобицької влади стрімко скочується до нуля. І, в першу чергу, це стосується дій міського голови, який або не володіє ситуацією в місті через некомпетентність, або саботаж рішень його підлеглими, або через ймовірну керованість третіми особами».

На думку авторів заяви, відбувається призначення на посади осіб не за фаховими здібностями, а за наближеністю до мера; прийняття волюнтаристських рішень, коли одноосібно подаються судові позови проти місцевих підприємців, що шкодить інвестиційно-економічному іміджу міста; нехтування думкою окремих громадян і трудових колективів.

«Прямим порушенням статті 3 Конституції України є випадки, коли міський голова Дрогобича привселюдно ображає громадян лайливими словами – «ватники, фашисти, уроди, ушльопки та інші», що само по собі є порушенням не лише Основного Закону, але і основ християнської моралі, бо зачіпає честь і гідність громадян, – констатується в заяві. – І це лунає в бік мешканців міста Магдебурзького права, які до того ж є виборцями та платниками податків і утримують чималу армію чиновників».

Фракція звернулася до депутатів міської ради з тим, щоб «разом працювати на благо міста і його мешканців, при цьому пам’ятати, що всі рішення, прийняті сесіями ради, будуть тим лакмусовим папірцем за яким виборці оцінюватимуть на фініші каденції нашу роботу. Пам’ятайте, міський голова в будь-яку мить «вийде з гри» (добровільно чи під тиском місцевої громади) і при цьому не забуде перекласти всі свої прорахунки на депутатів, оскільки саме обранці приймають рішення на сесіях.

Фракція політичної партії « Громадянська позиція «не може стояти осторонь і мовчати про випадки свавілля влади і заявляє, що вона була і залишається на боці громадськості міста, а тому відмежовується від всіх невиправданих, а іноді і протиправних висловлювань, дій та рішень міського голови і його команди».

Виходячи з вищевикладеного, фракція партії «Громадянська позиція» заявила про перехід в демократичну опозицію до Дрогобицького міського голови.

ЗІК

У Дрогобичі школяр обікрав кіоск

У Дрогобицький відділ поліції 11 травня надійшла заява від 39-річної жінки-підприємця, яка повідомила, що в її кіоску у місті Дрогобич, невідомий вибив скло і викрав кошти в сумі 1035 гривень. Встановлено, що до скоєння крадіжки причетний 14-річний житель одного із сіл Дрогобицького району.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 185 КК України (Крадіжка, поєднана з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище або що завдала значної шкоди потерпілому, - карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років).

Відділ комунікації ГУ Національної поліції у Львівській області, за матеріалами Наталії Постойко, Дрогобицький ВП

Жага до життя десантника Олександра Козачка

Рік тому історія контрактника 80-ї окремої десантно-штурмової бригади ВДВ Збройних Сил України молодшого сержанта Олександра Козачка облетіла всю країну.

24-річний Олександр — уродженець міста Стебник на Львівщині. Молодий чоловік вчився на програміста, подавав надії стати класним фахівцем. Проте після строкової служби у Збройних Силах України підписав контракт на п’ять років і отримав розподіл до 80-ї окремої десантно-штурмової бригади. На Схід поїхав, не вагаючись. Брав участь в боях у Волновасі, луганському аеропорту і Щасті.

У ніч проти 27 грудня 2014 року блокпост поблизу міста Щастя на Луганщині, де чергував боєць, з гранатомета обстріляли бойовики. Осколки гранати влучили хлопцеві в голову. У Харківському військовому госпіталі за життя Сашка боролись до останнього. Три складних операції, включаючи трепанацію черепа, видалення уламків з голови. Далі — два повторних хірургічних втручання вже у Києві. Лікарі, хоч і робили усе можливе, але шанси Сашкові давали невеликі. Усе ж таки були видалені окремі черепні кістки і частина мозку.

Минулої весни прогнози щодо здоров’я Сашка були так само не райдужні. Воїн був паралізований, спілкувався з рідними лише очима, частково міг рухати пальцями однієї руки. Лікарі наголошували, що на одужання піде не один рік, а можливо й усе життя. Здавалося б — усе... Однак, Сашко та його рідні не падали духом. За рік хлопець добряче просунувся на шляху до одужання.

Те, що трапилось 8 травня цього року, коли бійці 80-ки збирались у частині, щоб згадати полеглих побратимів та отримати нагороди за оборону Луганського аеропорту, шокувало всіх. Сашко Козачок завітав до бригади на своїх ногах! Так, було видно, що йому дуже важко. Він пересувався із допомогою рідних, спираючись на милиці. Але ж! Хлопець знайшов сили прихилити коліно перед пам’ятним знаком, на якому викарбувані прізвища усіх львівських десантників, які віддали життя за Україну під час бойових дій на Донбасі. А згодом, у клубі бригади, Олександр прийняв з рук бойового комбрига, нині — начальника штабу ВДВ України полковника Андрія Ковальчука — свої заслужені нагороди!

Присутні в залі піднялися з місць та привітали Олександра потужними оплесками. Брати по зброї щиро раділи, що Олександр знову з ними. Багато хто не міг повірити власним очам. Але диво сталось! Мужність, незламна воля і жага до життя цього простого хлопця стали тому причиною.

Офіційний сайт Міністерства оборони України

Ідея вуличної управи приживеться у Дрогобичі

Жителі найдовшої в Дрогобичі (Львівщина) вулиці Івана Франка — місцини старовинних Загородів — невдовзі після обрання в місті нового голови Тараса Кучми запросили його на збори. Для цього були три причини.

По-перше, одну з найстаріших вулиць років зо два тому ремонтували і не доремонтували кілометрів зо два. Навіть не підсипали щебенем. Тут такі ями, що в них не те що порося — теля викупається.

По-друге, цього року відзначатимуть 160-ту річницю із дня народження Івана Франка, тож, сподіваються, з нагоди ювілею зважать на цей його шлях з Нагуєвичів до дрогобицької гімназії та університету. Каменяр якби встав, то, мабуть, заблукав би тут — не впізнав би... Тепер тут не стільки людей піших, скільки моторизованих — порозбивали путівець дощенту.

По-третє, свого часу тут дієво працювала вулична управа. Чимало малих і великих проблем вуличної громади розв’язувала саме вона в тандемі з міською. Тож попідписувавши й тепер своє звернення до міського голови міста, в місячний термін довідалися: він прибуде на збори вулиці Івана Франка.

Тарас Кучма за цей короткий термін зажив критики дрогобичан. Проблем багато, коштів — не вельми, якщо врахувати, що профтехучилища кинуто на місцеві бюджети. Сказав перед вуличною громадою про фінансові обов’язки перед учителями та медпрацівниками — сам із цієї когорти. Діалог, що відбувся між міським головою і жителями вулиці, засвідчив: новий голова готовий до співпраці. Зізнався: у цьому кінці міста вперше, баюри його «зворушили». Не обіцяючи золотих гір, пообіцяв цей кінець вулиці підремонтувати. Погодився знайти можливість врятувати від забудовників громадський спортивний майданчик, віддати порослі бур’янами, кущами та окуповані кліщами площі біля озера та лісу, які щовесни підпалюють, під садові ділянки учасникам АТО.

Сподобалася йому ідея створення вуличної управи. Ця ініціатива й активність вуличної громади засвідчила: нема влади доброї, якщо нема соціально відповідальних громадян. У нас вона буде поганою довго, якщо будемо поганими й пасивними самі. Тоді адміністративна та інші реформи приречені на провал, а ми — на свавілля удільних князьків.

На фото: Дрогобицький міський голова Тарас Кучма (у центрі в уніформі) — на зборах вулиці Івана Франка.

Ольга Лобарчук, газета «Урядовий кур`єр»

Тримаймося разом

Найголовніше свято християн усього світу – Великдень, або Воскресіння Христове. Наші предки відзначали цей день особливо радісно, з гулянням і різними забавами. За традицією на Великдень сходилася вся родина, щоб святкувати разом та триматися разом цілий рік.

Люди з інвалідністю, які є членами Трускавецької міської асоціації інвалідів, кажуть: «Разом ми сила, тримаймося разом!» та охоче відгукнулися на запрошення колективу трускавецької Центральної міської бібліотеки, який підготував надзвичайно цікавий сценарій заходу, присвяченого українським традиціям Великодніх свят. А яке українське свято без вишиванки? Тому й організували виставку своєї творчості – вишиванок та робіт з каменю, дерева, кори. Свої роботи надали Тарас Мадяк, Галина Бурмус, Людмила Даценко, Мирослава Мотика, Віра Салань, Галина Фірман, Ярослава Волчанська, В`ячеслав Умнов.

Паски, писанки, крашанки – все це нагадує нам теплі дитячі спогади. Здавна Великодні традиції передавалися від покоління до покоління. Присутні згадували, що значать ці звичаї, яким чином вони з'явилися, які прикмети побутували в день Пасхи.

Михайло Стельмах сказав про українську писанку: «Народ живе красою, уміє не лише створити, а й обезсмертити себе у прекрасному. Скільки стрілося в писанці! Казка, пісня, бувальщина, материнська колискова й росяна стежка дитинства, вінок першого кохання й дужість повноліття, мудрість старості і присмак вічності у присмерку вечірнього неба, з радістю – смуток, з усмішкою надія. Добирайте, осмислюйте, повертайте скарби народові, котрий примножить їх знову і знову».

За чашкою запашного чаю люди чудово провели час. Додали настрою присутнім пісні ансамблю «Сусідки». Всі разом співали «Два кольори мої, два кольори…».

Надія Заблоцька, голова Трускавецької міської асоціації інвалідів

Руслан Козир забув, що він вже не мер…

Одіозний екс-мер Трускавця Руслан Козир знову вголос заявив про себе. На цей раз – хамською поведінкою. І це в буквальному сенсі. Коли комісія, яка складалася з представників міської ради і яку очолював інспектор департаменту державної архітектурно-будівельної інспекції у Львівській області Ігор Божко, завітала на фірму «Арко», де працює Петро Сивий, шваґро Руслана Козира, щоби вручити тому припис про зупинення будівельних робіт та усунення порушень на споруді, яка належить ПрАТ «Трускавецькурорт», реконструкцію якої він проводить без належних документів, екс-мер раптом вибіг з приміщення, почав кричати на членів комісії, ображати…

Мабуть, Руслан Ярославович забув, що він вже не міський голова і члени комісії не його підлеглі. До речі, чи не він рік тому вимагав від працівників інспекції з благоустрою принципового і суворого підходу до порушників будівельного законодавства.

Пройшов час і вже звичайний громадянин Руслан Козир відстоює інші погляди. Влада, видно, зовсім перекрутила мізки колишньому чиновнику. Виходить, комусь можна все, якщо ти при грошах і при владі, а комусь – нічого. Але так за Козирем. А на нашу думку, це неподобство, яке демонструє екс-мер, зветься лицемірством, дволикістю, лукавством. А ще – беззаконням, за яке передбачена відповідальність. Настав час вже визнати хоча б перед собою, що ти вже не всесильний можновладець, який може все, а звичайна людина, котра має рахуватися з тими правилами, за якими живуть всі люди.

Влад Твердун

Кулінарне шоу в Міротелі: спогади зі смаком спецій та сонця

6 та 7 травня у Трускавці відбулася непересічна подія – Mirotel Resort & Spa запросив мешканців та гостей міста на яскраве гастрономічне шоу – CHEF TUNA DAYS. До слова, така подія сталася вперше на теренах Західної України. На шоу було запрошено справжніх гурманів та поціновувачів вишуканих страв із риби, а головною локацією дійства стала літня тераса панорамного ресторану BELLINI’S PIANO BAR & GRILL.

Напередодні дійства в водах Індійського океану поблизу Шрі Ланки виловили апетитного жовтоперого тунця, вагою більше 70 кілограм. Охолоджену масивну рибину спочатку оглянули присутні на шоу, а потім до її розробки приступили фахівці кулінарної справи на чолі з шеф-кухарем Mirotel Resort & Spa Олексієм Дударенком.

Доки тривав процес обробки тунця гості ресторану мали можливість насолодитися живою музикою та поласувати фірмовими коктейлями.

Гості стали свідками майстерності шефа і оцінили його талант володіння ножем 4і професіоналізм в обробленні величезної риби.

Під час приготування першої страви, персонал ресторану розважав гостей інформацією про особливість тунця. Тож ми дізналися про те, що ця дивовижна рибина єдина у своєму класі, котра належить до теплокровних, тож по праву може називатися морською твариною. Та й, як виявилося у процесі споживання, м’ясо тунця у сирому вигляді дуже нагадує напрочуд ніжну телятину, без характерного рибного післясмаку.

Неперевершений майстер клас шеф-кухаря не залишив байдужим ні дорослих, ні малечу. Усім гостям цікаво було дізнатися, як відбувається приготування дивовижної японської страви сашимі, до якої дуже пасували екзотичні салати та соуси, а також смачного тартару, до якого маестро додав нотку св6іжості – соус із лайму та лемонграсу.

І, звісно, нікого не залишила байдужим страва з тунця на грилі, яку шеф оздобив томатним чатні, різотто зі спаржею та вишуканим соусом з апельсина та свіжого чебрецю. І усі ці дивовижні смаколики гості споживали у супроводі класичного напою – білого сухого вина. Під час шоу в приміщенні ресторану звучала жива музика, тож десь, якоїсь миті здалося, що опинився у справжньому раю. Розкішному раю, котрий пахне морем, дорогим вином та вишуканими прянощами.

Гості шоу залишилися надзвичайно задоволеними від проведеного часу. І, варто зазначити, що серед них були дуже поважні люди, відомі ресторатори, які відвідали шоу заради нового досвіду та свіжих вражень. Усі вони були вдячні персоналу Mirotel Resort & Spa та команді шеф-кухаря за таку цікаву знахідку – гастрономічне шоу, в якому було місце для дивовижних експериментів, сміливих поєднань та безмежної фантазії.

І знаєте, що найцікавіше: те дивовижне відчуття, коли ти, будучи у передгір’ї Карпат, отримуєш можливість відчути неперевершену атмосферу екзотичного Середземномор’я. Бо насправді саме такі спогади, приправлені смаком сонця, екзотичних страв і прянощів, залишаються у пам’яті надовго.

Галина Носова, ТрускавецьІнфо

Суші-бар «Я і Ти» запрошує

Японія – це країна, яка викликає подив і захоплення. Країна самураїв та надсучасної електронної техніки, ікебани та чайної церемонії, країна, котра є взірцем як треба красиво жити, радіти життю, любити себе та інших.

Японська їжа – як самі японці. Проста, лаконічна і водночас загадкова. Урамакі, нігірідзусі, інарідзусі, фітомакі, сашимі – кожна страва має свою специфіку. Та найвідомішими у всьому світі є суші.

Зараз японські страви відомі далеко поза межами Японії і Україна – не виняток. Нещодавно суші-бар відкрився і в Трускавці, у арт-ресторані «Я і Ти».

Директор ресторану пан Дмитро працює в ресторанному бізнесі з 1998 року, має величезний досвід роботи в кращих ресторанах Києва. Він відразу застерігає, що слід відрізняти суші-бар від японського ресторану. В японському ресторані позиціонується повністю вся японська кухня. Суші-бар – це дещо інше. Тут крім традиційних японських страв суші та сашимі пропонують роли «Каліфорнія» і «Філадельфія» (за назвою американського сиру, який додають у роли). Роли були придумані в Америці, вони є одними з найпопулярніших страв у суші-барах. Є вони і в меню суші-бару «Я і Ти».

Із суто японських страв є різні види суші та сашимі. Коли люди їх замовляють, то їдять з місо-супом. Макі-суші – це риба із огірком, авокадо чи іншим наповнювачем, рис, норі. Макі-суші і суші їдять в фаст-фудах, а сашимі вважається ресторанною стравою, розповідає пан Дмитро.

- Ми – не японський ресторан, а суші-бар, відділення загального ресторану. Він тому і називається суші-баром, що тут працюють відкрито, прямо перед людьми. Не має права називатися суші-баром заклад, де суші, сашимі чи інші страви робляться на кухні, закрито від очей клієнта. В суші-кейсі є всі позиції, які використовує сушист для приготування страви. Суші-кейс – це холодильна вітрина для риби та продуктів, які використовуються в цьому напрямку. В Україні для суші-барів більшість продуктів завозяться з Китаю чи Японії. Ми беремо продукти з Японії, оскільки вони відрізняються кращою якістю. Це не лише риба чи сир тофу, але і соус унагі, водорості та інші продукти, необхідні для приготування цих страв. Наше меню працює у всьому закладі – незалежно чи Ви знаходитеся на суші-барі, у «Фірі» (літня галерея) чи всередині самого ресторану «Я і Ти». В ресторані просто відкрився додатковий зал, який взяв направлення як суші-бар, - розповідає директор ресторану.

У меню – різні види суші, сашимі, роли, місо-супи з вугром, тунцем чи лососем. На стінах – картини на східний мотив. Навчений персонал, винятково затишна та приємна атмосфера. Клієнт бачить як виконується замовлення і як воно «припливає» до нього на спеціальному кораблику. Пан Дмитро запроваджує у Трускавці високі стандарти столичних ресторанів щодо якості їжі та якості сервісу.

Суші-бар «Я і Ти» відкрився на початку травня 2016 року. Тут шанувальники ролів та страв японської кухні можуть повною мірою насолодитися їхнім смаком. Меню можна переглянути на офіційному сайті ресторану https://яіти.укр/menu-2/ Замовляйте столик за тел. +38 (03247) 5-34-64, +38 (096) 151-17-90, +38 (093) 47-26-871.

Володимир Ключак



Создан 13 мая 2016



  Комментарии       
Имя или Email


При указании email на него будут отправляться ответы
Как имя будет использована первая часть email до @
Сам email нигде не отображается!
Зарегистрируйтесь, чтобы писать под своим ником